неделя, 26 февруари 2012 г.

Ресторант Параклиса - възкресени български обичаи..

Местоположение:
ул. Йоан Екзарх 6

Ресторант Параклиса се намира в една тиха уличка в Гръцката махала, близо до Морската градина на Варна. Не бива да го бъркате с ресторант "При монахините" който се намира точно до параклиса срещу военноморският музей. Всъщност преди повече от 4-5 години ресторант Параклиса е бил там, но поради една или друга причина са се преместили. Тихо и спокойно място, но пък добра изходна точка за почти всички нощни заведения на града, особено през лятото.

Оценка 4/5

Паркиране:

Ако отидете през деня ще е доста трудно да се намери място за паркиране. Ако не намерите място из уличките(които са еднопосочни и доста оплетени), Ви съветвам да пробвате на големият паркинг на гърба на Морска администрация или в уличката отиваща към Морска гара. Ще повървите 10-на минути, но разходката ще е приятна със сигурност. За тези които бързат - като краен вариант остава платеният паркинг - точно срещу военноморският музей на Варна. Вечер няма да имате проблем да паркирате и съвсем близо до заведението. Влезте откъм улица Параскева Николау и завийте на ляво в края - със сигурност ще има свободно място!
Като споменах музей - съвсем близо до ресторанта се намира "Музей за история на медицината". Не знаех че във Варна има такъв музей и ще се опитам да го посетя скоро. Намира се между платения паркинг и ресторант Параклиса - на улица "Параскева Николау" № 7

Оценка 2/5

Контакти:
Сайта на ресторанта е http://www.paraklisa.com/. Сградата представлява стара къща - с характерната за Гръцката махала архитектура. Резервация може да направите на телефони 052/639 735 или на мобилен 0899 131 153.





Обстановка:

За летния сезон ще е приятно да седнете на двора(около 40 места). Вътре помещенията са няколко - едно основно и 4 стаи за по 10-12 души, където е доста уединено и подходящо за лични поводи и събирания. Разбира се и за тези които търсят романтиката :).
Обстановката като цяло залага на ретро стила, столовете и масите са стари, но удобни. Столът на който седнах скърцаше доста застрашително, но ме издържа дори и след като хапнах от вкусните гозби на готвача :). По стените може да намерите мъдрости и послания на по известните гости на заведението. Наистина доста българскит актьори и музиканти са посещавали това място. Не само разбира се - могат да се видят надписи на немски, английски, японски..



Музикалното оформление се състоеше от пианистка, цигулар/флейтист и вокал, които се справяха доста добре с кавърите на по известни ретро БГ парчета. Музиката не е силна или натрапваща и като цяло е приятна, ако изключим отегчените физиономии на музикантите :). Но ако се съсредоточите върху храната и виното - както направихме ние, музиката е едно чудесно допълнение. Обстановката ми хареса с това че е непринудена и предразполага да се отпуснеш. Със сигурност през лятото в двора ще е още по приятно.

Оценка 4/5

Пушачи/Непушачи:

Компанията с която бях имаше пушачи, но така или иначе навсякъде има пепелници. Предполагам че ако се седне в някоя от стаите за по малко хора ще може да си осигурите обстановка без цигарен дим. За добро или лошо обаче в стаите не се чува живата музика и ще трябва да се задоволите с БГ радио.

Оценка 3/5

Меню:

Може би с това трябваше да започна! Менюто съдържа много оригинални и интересни предложения, като напълно оправдава слогана на заведението - "Стара българска кухня". Ще намерите позабравени названия като "марудници", "варитби", "бурания".
Последното не го бях чувал, но предста
влява кисело зеле с праз и ориз и със сигурност ще го пробвам следващият път. В менюто е описан начина на приготвяне на някой от по интересните предложения, както и послание от стопанката на заведението. За всяко от ястията е написано колко калории е - предполагам с цел ако някой е на диета да може да си прецени. Аз не препоръчвам ако сте на диета да посещавате заведението - трудно ще издържите на многобройните изкушения :). Много добра опция е че може да поръчате 1/2 от всяко ястие. А наистина порциите са доста големи и човек може да се нахрани дори само със салата. Така че моя съвет е - поръчвайте по 1/2 порция, за да може да пробвате повече от гозбите предлагани от заведението.

Това което нашата компания опита:

От салатите - салата Добротица (5 лв за 400 гр.) - в менюто пише тайната на готвача, но аз ще издам малко от нея - съдържа доматки, зеле, цвекло, ориз, месо. Поднасят я с дресинг, който придава много добър вкус на всичко. Въпреки зимния сезон, доматките бяха изключително вкусни - личи си че продуктите използвани от готвача се подбират внимателно.






Салата Татювата (4,50 л
в за 400гр) - пиперки, домати, сирене, лук.









Салата Елица (5 лв за 400гр) - фаворита на вечерта - много добра комбинация от домати, краставици, яйца, цедено мляко и пиперки.









Разядка "Морска сирена" (5 лв за 400гр) - скариди, ябълка, маслинки, специален сос.





За сметка на качеството на салатките - Троянската сливова (3 лв за 50гр) изобщо не ни хареса. Мисля че трябва да обърнат повече внимание на подбора на алкохол. Това се отнася с пълна сила и за виното. Нямат винен лист, не успяха да ни препоръчат червено вино и така се спряхме на нещо изпробвано - Мезек Уайт сойл
Мерло 2009 (24 лв за бутилка).
От основните пробвахме :




Запечени картофки със свински ребърца (няма го в менюто - 6,50лв). Ребърцата бяха много добре изпечени. Подправките бяха много внимателно подбрани и използвани, а картофките чудесно допълваха вкуса на месото.







Вальово мезе (7,50 лв) - свинско месце с гъбки
и домашна юфка. Месото беше изключително крехко, подправките и гъбите имаха много приятен аромат.




От безместните
пробвахме Килифаревски картофи (7 лв за 450гр). Поднасят се със специален сос.








За десерт почти не ни остана място, но все пак пробвахме млечаната торта (4,50 лв за парче). Определено тортата си заслужаваше!





Оценка 4/5

Обслужване:

Още на влизане ни посрещна собственичката на заведението - г-жа Пенка Михова, настани ни, определно беше любезна и гостоприемна. Сервитьорката която ни обслужваше също беше отзивчива и усмихната. Като минус може да се каже че 3 пъти трябваше да поръчаме една минерална вода докато я донесат. Още със сядането на масата - поднасят питка и шарена сол, които след това са включени в сметката. Според мен впечетлението ще е по добро ако не се заплащат, но все пак собствениците си решават.

Относно вината - добре ще е да си намерят човек който разбира от вина, както и да увеличат асортимента. Доста от БГ производителите на вино вече правят дегустации и обучения, така че в тази насока със сигурност има какво да се подобри. Когато поискахме менюто с виното - ни посочиха един рафт с десетина бутилки за да си изберем :).

Иначе порциите идват за прилично време при положение че се приготвят в момента. Сервираха ни поръчките на всички едновременно, което спести неудобството да се изчакваме.

Оценка 3/5

Цени:

Цените са под средните за Варна, да не забравяме че и порциите са много солидни. Вечеря за четирима, заедно с бутилка вино и аперативи излезе 98 лв с бакшиша за обслужването.

Оценка - малко под средните за града.






Мнение:

Заведението е с приятна непринудена обстановка. Най големият плюс са вкусните и интересни гозби. Много от предложенията в менюто може да опитате само в "Параклиса". Удобно е за събирания и семейни тържества. С деца ще ви бъде по скоро неудобно - няма място за игра и бързо би им станало скучно. Ако наблегнат на качеството и предлагането на алкохола ще ме спечелят завинаги като клиент.

Ще завърша с това с което завършва и менюто:
"За обични гости, които обичат къкрещото бабино гърненце, приготвяме гозби по тяхно желание. Бъдете находчиви и ни се обадете един ден по-рано!"